Robert de Wilde Coaching

View Original

De 6 eigenschappen van veerkracht

Wat zijn de zes kenmerken van veerkracht?  

Veerkracht (of 'resilience') kan gedefinieerd worden als doorgaan als het tegenzit (Rossouw & Rossouw, 2016).

Hier zes belangrijke punten voor meer veerkracht, die ik herken als business coach en loopbaancoach, op een rijtje gezet:

#1. Uit de tunnelvisie

Zie de tegenvaller als slechts een drempel op weg naar je succes, eerder dan als een reflectie van alles wat fout gaat in je leven.

Bij een tegenvaller is het goed om je te bedenken dat het niet het eind van de wereld is. Daarvoor is het nodig om uit je tunnelvisie te komen. Doe daarvoor wat voor jou privé of in je carrière helpt. Technieken als meditatie en visualiseren helpen om het overzicht te behouden op je eigen situatie en dicht bij je kern te blijven. Bijvoorbeeld bij een tegenvallende ervaring (liefde, of werk in privé) kan je - na een moment van stilstaan - beter bedenken wie je bent en waar je naartoe wilt.

 

#2. Verbonden blijven met je hulpbronnen

Bij hulpbronnen kan je denken aan interne hulpbronnen en externe hulpbronnen. Kort gezegd, alles wat je in je hebt om je beter te laten voelen bij tegenvallers. Interne hulpbronnen: je eigen talenten en vaardigheden. Rennen is bijvoorbeeld al jaren 't beste medicijn voor mezelf. Of misschien kan je mindfulness toepassen, ontspanning krijgen door te schrijven e.d. Dan de externe hulpbronnen; dat gaat om het inroepen van hulptroepen (dus alles behalve jezelf). Vrienden die de goede dingen zeggen, familie die je (hopelijk) steunen, een loopbaancoach, business coach of mentor. Die hulpbronnen moeten voor jou duidelijk zijn; het is geen toeval dat ze werken. Meestal heb je dit al jaren gemerkt. Maak er dus een automatisme van om ze aan te spreken als het tegenzit.

#3. Praat of schrijf over je tegenvallers

Mensen die praten over hun tegenslagen komen er beter uit dan mensen die dat niet doen. Het bespreken van tegenvallers lucht op, je gaat meer mogelijke oplossingen zien en je gaat je verbinden met de mensen om je heen. Een goede strategie om je beter te voelen, hoe lastig ook.

Het is verstandig om een dagboekje te maken - ook hier is weer bewezen (uit wetenschappelijk onderzoek) dat het mensen die dagelijks schrijven zich uiteindelijk beter voelden dan de niet-schrijvers en hun problemen en dramatische gebeurtenissen meer relativeren, optimistischer zijn. Wellicht helpt het om de zinloosheid te bestrijden (of zinvolheid in te zien).

#4. Help anderen

Veerkracht: help anderen, dan geef je minder aandacht aan eigen negatieve gedachten en gevoelens.

Bij tegenvallers ben je gefocust op je eigen situatie. Er is echter niets zo louterend dan anderen hulp geven. Denk aan een luisterend oor bieden, een dienst verlenen (boodschappen doen voor een ander). Of een klein gebaar - een telefoontje waar iemand het even moeilijk heeft.

Doe een stap extra. Het helpt jezelf daarbij. Wederom gaat het hier om het verbinden met een ander; het maakt minder eenzaam, je gaat zelf je hoofd recht houden als je iets voor een ander doet. Dus minder ruimte voor je eigen slechte gevoel, met negatieve gedachten en gevoelens die dan overheersen.

#5. Positieve emoties

Cultiveer een houding waarin je - hoe moeilijk ook - positieve emoties aandacht geeft. Denk aan momenten van dankbaarheid, geef aandacht aan mooie muziek, de mensen om je heen, de zon, wat voor jou ook maar een moment van dankbaarheid kan opleveren. Probeer meer te lachen ook om stomme dingen, en reageer positief in plaats van cynisch of bitter (of niet reageren). Dat betekent dat je gedrag gaat vertonen dat tegen je gevoel in gaat - want je voelt je slecht. Het lichaam geeft echter het goede voorbeeld, en de geest volgt.

Cultiveer een houding waarin je - hoe moeilijk ook - positieve emoties aandacht geeft.

#6. Veerkracht: niet ontkennen maar erkennen

Soms is veerkracht een kwestie van de juiste houding. Als alles tegenzit is het beter om onder ogen te komen dat het tegenzit. Wat ontkend wordt zal juist groter worden. Dus erken dat je te maken hebt met een slechte tijd of tegenvaller. En dan is het de kunst te zeggen tegen jezelf dat je wel weer bovendrijft en dat dit jou kenmerkt (en vaak is dat zo: hoe vaker je er bovenop komt, hoe meer dit de waarheid wordt!).

Veerkracht wordt op deze wijze een mindset - je gaat tegen jezelf zeggen dit je handelsmerk is. Je eigen brand: er steeds weer bovenop komen.

Robert de Wilde is loopbaancoach en business coach in Amsterdam (voormalig advocaat in Nederland en de Nederlandse Antillen). Voor meer informatie over loopbaancoaching of wat een business coach voor je kan doen, stuur een mail via Contact.