Robert de Wilde Coaching

View Original

Pleidooi voor de unieke ambachtsmens

Ikigai: rijker, gezonder en gelukkiger

Barbara Baarsma in de Volkskrant van vandaag: "Hoogopgeleiden zijn doorgaans rijker, gezonder en gelukkiger dan lager opgeleiden."

Ojaaa? ... dat moeten we misschien een beetje relativeren. Ik zag (en zie) veel kantoormensen in Amsterdam en elders in Nederland. Hoogopgeleid, net als ik, die dagelijks met een dof gevoel uit kantoor richting auto sjokken (Gallup: "6% are engaged, 74% are not engaged and 20% are actively disengaged").

En dan kom ik bij mijn zelfstandige fietsenmaker (of houtkunstenaar, haarfluisteraar, loodgieter, biermaker, customizer van motoren, barista of baristo), driftig aan het repareren, creëren, dingen maken. Harde muziek, lekker getatoeërd (who gives a flying f*ck, dit is wie en wat ze zijn), echt contact en direct resultaat van het (handen)werk. Die lijken verre van uitgeblust. Romantiseer ik het?

Goed opgeleid

Hoe blij ik ook ben dat ik de kans heb gekregen om te studeren (waaronder een jaar in de VS op een top tien universiteit): volgens mij gaat het, terugblikkend, niet om "hoogopgeleid". Maar goed opgeleid. Op zo'n manier dat je doet wat je wil doen in het leven. En veel waard bent omdat dit jouw talent is. Een pleidooi voor de ambachten bijvoorbeeld. Maar dan op een onderscheidende manier, waardoor je juist rijk wordt op allerlei manieren.

Onvervuld zijn

Ik ben er inmiddels achter - zoals elke business coach en life coach kan beamen - dat maar weinig mensen kennis hebben van de eigen kernwaarden. En dat is jammer. Als je iets doet wat niet bij je past, of je negeert stemmen die je vertellen wat je behoort te doen, heeft dat een negatief effect op andere delen van je leven. Het is belangrijk te weten wat je echte talenten zijn en hoe door het leven te gaan.

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de corporate professional of consultant die zich misschien aangesproken voelt: je vlucht in social media, verdrinkt jezelf in het werk of verdoofd jezelf met dingen? De achterliggende reden is vaak een gevoel van onvervuld zijn. Niet de dingen doen die bij je horen. Je ervaart een gevoel van leegheid. Of een gebrek aan balans tussen werk en privé.

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om naar jezelf te luisteren en jezelf te leren kennen. ‘Finding your true passion, follow your passion’ wordt vaak geroepen in business coaching Amsterdam. Ik denk dat iets ingewikkelder is om echte transformatie te bereiken. Ik denk dat we met een paar praktische tools al een stap in de goede richting zetten. En zijn we daarmee voorlopig meer geholpen dan beloften over passie en een ‘happy life’.

En misschien is Ikigai, een Japanse filosofie of levenswijsheid, zo’n bruikbare tool. Ik kreeg een paar jaar geleden er iets mee van mee tijdens een workshop in London. Ik las er meer over - en ‘t voegde voor mij een nieuw instrument toe tijdens business coaching (maar ook bij life coaching).

Slow life

We maken eerst een omweg: naar ‘t Japanse eiland Okinawa. Strijd om de Pacific, de Tweede Wereldoorlog; er werden grote verliezen geleden. Maar de verschrikkingen van de oorlog lijken de huidige bewoners achter zich te hebben gelaten. Het gaat ze goed: ze hebben minder kanker, hartaandoeningen en minder diabetes en worden ouder dan waar dan ook op aarde. Ze hebben ‘t grootst aantal 100-jarigen op de wereld.

Onderzoekers o.a. van National Geographic (Dan Buettner) gingen de levensstijl van de bewoners beter bekijken. Ondergedompeld in de gemeenschap van Okinawa, zagen ze dat de inwoners zich allemaal hielden aan een aantal regels in het leven.

Samenhorigheid - bewoners gaan bijvoorbeeld elke dag samen wandelen of doen samen ochtendgymnastiek. Natuur: ze hebben een moestuin: zijn dus op een bepaalde manier “gegrond”. Vervolgens blijven ze allemaal tot hoge leeftijd bezig (met een winkeltje, met hun beroep, of iets dergelijks). Dat houdt ze in leven. Kortom, de hoge gemiddelde leeftijd op het eiland was geen toeval: er bleek er wel degelijk een rode draad te zijn. Opgesomd, komt het neer op het volgende:

Leven volgens je kern

We zouden kunnen zeggen, de Okinawa’s blijven trouw tot hoge leeftijd trouw aan hun kern: ze noemen het ‘Ikigai’. En daar kunnen wij van leren. In onderstaand schema kunnen we zien hoe dat eruit ziet.

Ikigai

In het centrum van deze 4 elementen zit je Ikigai; het kleine punt waar je Passie, Missie, Beroep en Roeping samenkomen. Wat gebeurt er in dat punt?

  • het gaat vanzelf: als je in dit punt leeft of handelt ervaar je geluksgevoel (je kan flow ervaren). Het proces (dus niet de uitkomst, verdien ik ook genoeg geld, etc) op zichzelf maakt al dat je een diep gevoel hebt van tevredenheid, misschien zelfs (intens) geluksgevoel.

  • het is klein; het is niet ‘obvious’. Je moet ernaar zoeken. Bijv met een mentor, een intuïtieve coach of raadgever. Of een stemmetje van heel diep in jezelf dat je soms hoort. Uiteindelijk kan het ertoe leiden dat je er iets aan doet: omdat je luistert naar wat er diep in je leeft.

Vervulling in het leven

De 4 Ikigai cirkels kunnen (visueel) inzicht geven in hetgeen je mist in het leven. Of om te bekijken waar meer nadruk op gelegd kan worden. Ikigai is een mooie manier - samen met een life coach of een business coach - om te zien wat je eigenlijk zou moeten doen om vervuld te zijn met de dingen die je doet (of het nu gaat om carriere, liefde, familie). Ikigai helpt je wellicht om een completer en meer gebalanceerd beeld van je passieproject te krijgen. Om betekenis te geven aan je leven. Je hoeft daar geen Japanner voor te zijn!

Robert de Wilde is een gecertificeerde loopbaancoach en business coach en mediator uit Amsterdam met 10+ jaar ervaring.

Ben je op zoek naar een loopbaancoach of business coach? Stuur mij een dan een bericht voor een gratis intake.