Wat kan een goede loopbaancoach voor je doen?

wat doet een loopbaancoach eigenlijk?

‘Misschien moet je eens denken over een coach!’ (aldus de manager die sowieso al op alle verkeerde knoppen drukt - en zelf eerder een coach kan gebruiken).

Ken je dat? Een tartend gesprek met een leidinggevende, die aangeeft dat je een coach kan gebruiken.

De eerste logische reactie is ‘hier heb ik geen trek in’ of ‘willen ze me misschien weg hebben’?

Niet het meest positieve startpunt om aan een dergelijk traject te beginnen. Maar als de mist optrekt zijn er wellicht best goede redenen om coaching te gaan doen.

In dit artikel beschrijf ik wat een loopbaancoach doet. Een loopbaancoach huur je in op eigen initiatief als je zelf dingen wilt veranderen, of op initiatief van je werkgever. Bijvoorbeeld na een assessment of functioneringsgesprek. Je kan denken aan de volgende onderwerpen:

  1. Je merkt dat je werk je veel kracht kost: het geeft stress, of bepaalde taken kosten veel moeite;

  2. Je wilt groeien en beter worden; en je zoekt een sparringpartner om dat mee te doen;

  3. Je overweegt een carrièreswitch en vraagt je af of dit ‘t wel voor je is;

  4. Je wilt meer ‘connecten’ met teamleden, klanten of derden.

Een goede loopncoach combineert empathie met doeltreffendheid, daarmee bedoel ik ‘t oproepen van kracht jezelf. Je wilt geen afhankelijkheid van je coach.

Een goede coach: empathie gecombineerd met doeltreffendheid

Een goede coach is intuïtief en zal je gids kunnen zijn. Een goede loopbaancoach combineert empathie met doeltreffendheid. Je wilt geen afhankelijkheid van je coach; de bedoeling is dat de kracht in jou wordt opgeroepen.

Hieronder de 5 redenen om een loopbaancoach te nemen.

#1 – Functioneren aandachtspunten

Je hebt vernomen (bijvoorbeeld in een assessment of functioneringsgesprek) dat je ergens aan moet werken.

Dat kan zijn dat je hebt te horen gekregen talent te hebben om door te groeien maar “commerciëler” moet worden, je zit teveel op een “eilandje”, je hebt woedeaanvallen, betere teamspeler worden, conflicten op ’t werk e.d.

Met een loopbaancoach kan je besluiten te werken aan deze punten. Hoe gaat dat?

innerlijk kompas

Door iets dieper naar binnen te kijken. Bepaalde principes zijn voor jou belangrijk: dat kan creativiteit, zelfstandigheid, eerlijkheid zijn bepaalde waarden die als innerlijk kompas gelden. Voor iedereen ligt dit weer anders. Als een andere kapitein op ’t schip probeert jouw koers te veranderen, voelt dat niet goed. Je systeem zal tegensputteren. Met een coach kan je dat inzichtelijk krijgen.

Het is dus belangrijk om eens goed te kijken naar wie je echt bent: je waarden en drijfveren in het leven. Daarmee zal een loopbaancoach helpen.

Ik gebruik bepaalde oefeningen die gebruikt worden voor dit proces.

#2 – Werk kost teveel kracht

Met een loopbaancoach (career coach) krijg je inzichtelijk wat er precies zoveel kracht kost. Zijn het de meetings met het team, zijn het presentaties voor het team, of de IT-systemen?

Leiderschapsexpert Stephen Covey (7 eigenschappen) heeft het over de Cirkel van Invloed en de Cirkel van Betrokkenheid.

Alles waar je tijd en aandacht aan schenkt, zit volgens Covey in je Cirkel van Betrokkenheid. Daar zitten ook zaken tussen die kracht kosten (bv. klanten, rapportages, cultuur binnen bedrijf), maar waar je geen invloed op hebt.

Is het mogelijk om je Cirkel van Betrokkenheid te verkleinen, zodanig dat je minder geraakt wordt door negatieve dingen? En je Cirkel van Invloed groter te maken?

Dan wordt het makkelijk voor je om grenzen te trekken, en jezelf te beschermen tegen dingen waar je niet bij betrokken wilt zijn (geroddel van anderen maar ook bijvoorbeeld borrels waar je niet bij wil zijn). Je vermijdt op deze manier dingen die teveel kracht kosten – je werk wordt leuker en kost minder kracht.

Wat zuigt energie?

Ook kan je onderzoeken waar je energie van krijgt en wat energie kost. Mensen in sales kunnen vaak slecht tegen administratieve taken. Misschien hou jij van structuur en regelmaat en word je juist erg moe van ‘verkopen’ (en is eerlijkheid heel belangrijk voor je).

Met dit verbeterde inzicht in jezelf kan je beter aangeven wat je wil (en niet wil); waar je op zou moeten focussen en wat je moet laten schieten.

Stress

In mijn coaching leer ik mensen omgaan met stress. Er zijn veel manieren om te ontstressen - ademhalingsoefeningen, positieve ‘self-talk’, ontspanningsoefeningen. Voeding en slaap. Stress en focus, een wetenschap op zich. Maar enkele simpele tools kunnen al veel doen voor je.

#3 - Self-improvement

Het kan helpen om een loopbaancoach naast je te zetten, die je helpt met de brei van mogelijkheden, ambities en sluimerende plannen.

Groei ontstaat bijvoorbeeld op het gebied van doelen stellen door visualiseren. Positief denken.

Bepaalde technieken leren om jezelf in rustig ‘flow’ te brengen. Tools die door top-performers in bedrijfsleven en sport worden toegepast.

Met klanten doe ik sessies waarbij we (a) ontspannenheid combineren met (b) optimaal presteren. We gebruiken modellen als Dilts-Bateson, de aandachtscirkels van Eberspächer – methoden die door Olympische sporters worden toegepast.

Een coach kan doelen met je stellen. Lange termijn en korte termijn.

Een business coach houdt je scherp en kan je ter verantwoording roepen als je taken niet uitvoert.

#4 - Carrièreswitch

Samen met een loopbaancoach, business coach, mentor of sparring-partner inventariseer je wat je leuk vond aan je werk. En wat je niet meer wilt.

Misschien ben je advocaat en vind je het leuk om in stilte te werken en stukken te schrijven. Maar hou je niet zozeer van het klantcontact. Dat zou ertoe kunnen leiden dat je overstapt naar de rechterlijke macht. Misschien vond je het schrijven van stukken leuk en durf je het aan, ga je eindelijk een boek schrijven!

Veel klanten onderschatten daarnaast zichzelf!

Dat is mijn inzicht na jaren van coaching. Het is zeker mogelijk om te veranderen en te wisselen van baan of carrière.

#5 - BETER Connecten

Heb je je wel eens afgevraagd waarom sommigen sneller omhoog gaan in de organisatie, soms niet altijd inhoudelijk de sterksten?

Laten we het maar eerlijk zeggen: niet altijd worden de besten ook het best beloond. Succes hangt ook (misschien nog meer) van soft skills als empathie.

Met simpele tools kan je al veel beter leren communiceren. Beter verbinden. Een connectie maken, hoe je het ook noemt. Ik werk vaak met een methode die werkt met vier communicatiestijlen. Alle vier hebben hun eigen voorkeur van benaderen, zowel gesproken als in schrift.

Ik speel soms kleine rollenspelen met klanten, om gesprekken te oefenen.

Meestal zijn dit de meest hilarische onderdelen van het traject en hebben we veel plezier.

Kortom, loopbaancoaching zou iedereen moeten doen, al is het maar één keer in je loopbaan. En ook als die vervelende manager je dit voorstelt.

 
Robert de Wilde is loopbaancoach en business coach in Amsterdam (voormalig advocaat in Nederland en de Nederlandse Antillen). Voor meer informatie over loopbaancoaching of wat een business coach voor je kan doen, stuur een mail via Contact.

Robert de Wilde