Hoe leer ik beter Focussen?
BETER FOCUSSEN - hoe doe je dat?
De kern van efficiënt en kwalitatief goed werk afleveren is focus. En dat is niet makkelijk. In dit artikel leg ik uit hoe je beter kan focussen.
Herken je dat; werken in het weekend of in de avond, omdat je de dag niet efficiënt hebt besteed? Of dat het kopen van een zakje drop of uitzoeken van een paar nieuwe schoenen ineens topprioriteit is?
Drukke gesprekken van collega’s om je heen, sissende espressoapparaten en digitale apps. Onbewust kan paniek toeslaan over dingen die je moet doen, zodat je gaat eten, nog meer gaat appen, of praatjes gaat maken met mensen die je al heel vaak spreekt. Ook thuis speelt dit; Netflix laat ons onmiddellijk meer afleveringen kijken dan we van plan waren.
Het is merkwaardig. Waarom lukt het ons wel om urenlang te gamen of op de handleiding van een nieuw gadget te concentreren, maar niet op wat we werkelijk moeten doen?
Onder meer gemotiveerd door het boek “It Doesn't Have to Be Crazy at Work” (zie bron hieronder) noem ik mijn top 3 belangrijke punten voor focus.
Top 3 belangrijke punten voor verkrijgen van een goede focus
1. Motivatie
2. Aandacht
3. Mindfulness
Hieronder behandel ik ze kort:
Motivatie
Als je niet echt gemotiveerd om iets te doen, neemt je interesse af en de afleiding slaat toe. Zorg er dus voor dat je dingen doet die je leuk vindt (dat kan dus inderdaad soms gamen zijn!). Maar hoe doe je dat op je werk? Doe de saaie of lastige dingen als je nog fris bent. Stoot het type werk af, waar je diep in je hart niet om geeft.
aandachtscirkels
Ik schreef eerder over Jutta Leerdam, die op 12 januari 2020 de gouden Medaille 1000 meter op de EK lange baan schaatsen won. Ze heeft geen last van druk, bekommert zich niet om wat kranten over haar schreven of dat haar familie in het stadion zit.
Jutta heeft misschien de aandachtscirkels van Duitse sportpsycholoog Eberspächer bestudeerd (zie plaatje).
De aandachtscirkels van Eberspächer worden veel gebruikt binnen topsport, maar iedereen die iets wil of moet presteren binnen bedrijfsleven of advocatuur kan er iets van opsteken.
Zo simpel als het lijkt (ik moet iets doen, maar help: ik wordt afgeleid), is het niet.
Er zijn namelijk zes niveaus van focus. De binnenste ‘heilige graal’ is (1) ik en mijn taak.
Hoe verder je van ring 1 komt, hoe verder je afdwaalt van je taak. Soms is dat letterlijk: je vertrekt niet naar het kantoor of stadion. Denk aan topsporters, die ineens twijfelen aan de zin van alles: de opofferingen en enorme druk. Ze komen hun bed niet uit (Yuri van Gelder tijdens de Olympische Spelen van 2016). Dan zitten we in cirkel 6 (de zijnsvraag).
Laten we eens kijken hoe dat werkt bij schrijven van dit artikel; ik hoef niets anders te doen dan schrijven. Ik kan er lang over doen, of kort. Hoe langer ik erover doe, hoe pijnlijker het proces.
Ik kan me storen aan de omgeving (“herrie”), denken aan geuren (“ik ruik ineens koffie! hmm!”) = Cirkel 2 (directe afleiding). Gedachten als: ‘de deadline nadert, ik had eerder moeten beginnen ( = cirkel 3: je wordt afgeleid omdat je gaat denken aan hoe het behoort te zijn) .. of ik denk ‘anderen schrijven beter!’ (= cirkel 4: denken en aan winnen of verliezen), zijn niet productief en dragen niet bij aan het resultaat. Bij cirkel 5 gaat het om de gevolgen van winnen of verliezen. Hoe ga ik vieren? Wat een ramp als ik verlies, dan verlies ik mijn bonus, mijn top 10 notering, kom niet meer in de finale etc.
We moeten dus steeds terugkeren in de binnenste cirkel. IK EN MIJN TAAK. Hoe zorg je voor terugkomen in de binnenste cirkel? Het gaat allemaal om bewustwording.
Een coach of sportpsycholoog kan je leren daarmee om te gaan. En daarvoor helpt .. jawel:
Mindfulness
Oefeningen die je terugbrengen naar het hier en nu. Afleiding zal er altijd zijn, maar we kunnen leren om terug te komen naar de werkelijke aandacht. Ook dit kan je leren, door een korte cursus weet je al direct veel meer.
Het resultaat is een rustiger gevoel, meer voldoening – en er is zomaar weer eens wat afgevinkt op ons lijstje. Daarna kan je alsnog dat zakje drop gaan kopen of even gaan gamen.
Wil je beter leren focussen?
In dec 2022 - jan 2023 start ik met een nieuwe serie webinars “Hoe leer ik beter focussen” (korte online sessies van max 45 min).
Prijs 75 euro ex BTW.
Stuur me een mailtje als je op de hoogte wilt worden gehouden.
Bron: It Doesn't Have to Be Crazy at Work – van de makers van Basecamp, Jason Friedman (2018)
Robert de Wilde is een gecertificeerde loopbaancoach en business coach en mediator uit Amsterdam met 10+ jaar ervaring. Hij werkte met meerdere teams in de advocatuur in Amsterdam en met juridische afdelingen in het bedrijfsleven en maakte zelf als legal counsel deel uit van meerdere juridische afdelingen.. Dit is het vijfde artikel (Focus) van een serie van tien over Inspiratie en Prestatie dat verscheen in mr-Online.