Beter communiceren begint bij luisteren
Hoe ga ik beter luisteren?
Een recent Volkskrant artikel (7 december 2019) noemt een paar verschillen tussen mannen en vrouwen. En de aanleiding is een nieuwe lichting van vrouwen die representant zijn van anti-feminisme: aantrekkelijke, slimme, vaak rechtse vrouwen. Ze zijn actief zijn op social media en laten zich min of meer allemaal negatief uit over feminisme.
Luisteren om te praten, of luisteren om te begrijpen
Maar nu kom ik op het onderwerp van dit artikel. Een typisch mannelijk fenomeen werd in het artikel in de Volkskrant genoemd: mansplaining: éénrichtingsverkeer en vaak neerbuigend uitleggen (zowel aan vrouwen als mannen). En dat trok direct mijn aandacht. Misschien omdat ik het me aantrek, als man. Of omdat het gaat om communicatieve vaardigheden.
Luisteren dus. De belangrijkste vaardigheid voor een life coach. Een goede vraag als je het over luisteren hebt: ‘luister je om (terug) te praten, of luister je om te begrijpen?’. Goed luisteren is een van de tools die je nodig hebt om effectief te zijn op de werkvloer. Of in je gezin.
Mijn ervaring als docent is dat luisteren, goed luisteren, heel moeilijk is. Voor zowel mannen als vrouwen.
Volgens McKinsey & Company zullen degenen die goed luisteren langere carrières hebben en succesvoller zijn.
Het artikel van McKinsey & Company noemt de 80-20 regel die door goed luisterende CEO’s wordt gehanteerd: 80% luisteren, en 20% van de tijd praten. Dus dit is een simpel advies: houd vaker je mond en wees niet bang voor stiltes. Op deze manier luister je om te begrijpen en niet om te praten. Dat opent de weg naar een dialoog.
Wat zijn de componenten van goed luisteren?
Respect voor de ander
Grote kans dat je – zeker als je in innovatieve omgevingen werkt – een intercultureel team hebt, dus mannen en vrouwen uit andere culturen. Dat vergt meer van je inlevingsvermogen en betekent daarnaast dat je je best moet doen om de ander te begrijpen, om respect voor elkaar te hebben. Respect voor elkaars standpunt betekent dan met name: buiten je eigen straatje kijken. Met aandacht en empathie voor andere culturen en nationaliteiten.
Stokpaardjes
Als je goed luistert moet je wel bereid zijn afstand te doen van je geliefde ideeën, stokpaardjes en overtuigingen (en misschien zelfs waarden?). Het zou zomaar kunnen dat jouw idee wordt aangepast, dat je overtuigingen worden omver geholpen en dat je mooie plannetje niet doorgaat. Of wordt aangepast, zodanig dat het succes (door de inbreng van anderen) nog groter wordt! Oei, dat zou eng zijn.
Robert de Wilde is een gecertificeerde loopbaancoach en business coach en mediator uit Amsterdam met 10+ jaar ervaring.
Ben je op zoek naar een pragmatische life coach of business coach, stuur dan een bericht. En wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en blogs meld je dan aan voor de nieuwsbrief.