9 tips: hoe ga ik om met stress?

omgaan_met_stress

9 tips over stress: hoe ga je er beter mee om

Hoe voel jij stress? Kan je er goed tegen en dringt spanning dringt makkelijk tot je systeem door? Of je hebt juist meer spanning nodig om in actie te komen. Hieronder ga ik in op hoe mensen spanning beleven: geeft het stress of is het gezonde wedstrijdspanning?

Gouden medaille

Schaatsster Jutta Leerdam haalde op 12 januari 2020 de gouden Medaille 1000 meter op de EK lange baan. In het vrolijke interview later op de dag gaf ze aan geen enkele last van de druk van het publiek te voelen. Sterker, het bracht haar tot grotere hoogte. Ze had er plezier in! Jutta Leerdam is een voorbeeld van iemand met dikke zolen: zelden heeft ze teveel spanning.

Spanning

Ooit in spanning gezeten over een praatje of bespreking met een leidinggevende? Voor velen van ons is er niet veel nodig om slecht te slapen of rode vlekken te krijgen. In de topsport heeft men het dan over dikke en dunne zolen.

Het komt hierop neer: je voelt de spanning makkelijk, dan heb je dunne zolen. Spanning dringt makkelijk tot je systeem door.

Of je hebt juist meer spanning nodig om in actie te komen (dikke zolen). Je hebt niet zo snel last van prestatie-stress.

Jutta Leerdam is een voorbeeld van iemand met dikke zolen: zelden heeft ze teveel spanning. Ze vaart juist goed op op wat stress: strakke deadlines en meer spanning zijn zelfs nodig, anders wordt ze te laconiek.

Het is goed om van jezelf te onderzoeken of je dikke of dunne zolen hebt. Het kan zijn dat jij jezelf juist iets meer moet oppompen voor bepaalde prestaties.

Weerbaarheid en en werkstress

Stress of werkstress heeft te maken met weerbaarheid. Ben je mentaal sterk of zwak? Hoe ga je om met spanning of stress? Wat zeg je tegen jezelf als het tegenzit: ben je optimistisch of pessimistisch?

Voor een deel gewoon talent, deze weerbaarheid. Maar met mentale training door een intuïtieve coach of een prestatiecoach, kan je veel dingen verbeteren.

Stress

Anders dan iets ondefinieerbaars of iets dat je ineens overvalt, kan je er best wat aan doen. Stress is het waargenomen verschil tussen wat je kán (capaciteit) en wat er op dat moment van je geëist wordt (bv. een belangrijke bespreking of een zitting).

Stress is trouwens niet per se slecht. Voorafgaand aan een kort geding heeft een advocaat een bepaalde mate van (wedstrijd)spanning nodig.

Dat noemen we de gezonde spanning. Een beetje is goed; teveel gaat tegen je werken.

Nu is de vraag, hoe doseer ik dat en wat kan ik aan spanning of stress doen?

mubariz-mehdizadeh-lHmU-fxZwzM-unsplash.jpg

Wat kan ik aan spanning of stress doen?

Faalangst vermijden begint met een goede voorbereiding.

Hieronder wat tips & tricks over stress en faalangst:

  1. De bekende slogan “If you fail to prepare, you prepare to fail” geldt echt. Faalangst vermijden begint met een goede voorbereiding. Wees effectief. Lees de instructie drie keer door. Wat heeft een klant, manager of opleiding precies aan je gevraagd? Wanneer zullen ze tevreden zijn? Als je de inhoud op orde hebt, doe er dan vervolgens alles aan om je goed voor te bereiden. Het plannen van de route, op tijd zijn en rekening houden met tegenvallers hoort daarbij.

  2. Neem soms de binnenbocht. Vooral bij situaties die niet meer zullen voorkomen – een eenmalige cursus, theorie van het rijbewijs etc - dan gelden soms andere regels: uittreksels, nachtje doorhalen, concentratiepillen (als die zouden helpen) kunnen baat brengen. Dit moet echter geen routine worden.

  3. Stress slaat sneller toe bij perfectionisme. Wat helpt is denken in progressie in plaats van perfectie. In dit opzicht helpt een lange termijn plan (stip aan de horizon). Denk erover: waar wil je over 2 – 3 of 5 jaar zijn? Als het gaat om het voordragen van jurisprudentie tijdens de wekelijkse lunch: neem je voor over 2 jaar beter te zullen zijn in het kernachtig voordragen van een belangrijke uitspraak. Dat is beter dan: “vrijdag scoren door de jurisprudentie perfect te doen!” (met het risico dat als dat niet lukt je sterk gefaald hebt).

  4. Kleine stapjes: wees realistisch. Vaak vergelijk je jezelf met de sterren van kantoor of afdeling. Dat is niet altijd slim en pakt zelden goed uit. Vergelijk met jezelf of met vergelijkbare talenten.

  5. Doelen stellen: bijv. beter worden dan de rest (een zgn. resultaatsdoel), ik wil beter worden dan vorige keer (een prestatiedoel, bijv. een PR) of ik wil beter worden in de manier van presenteren (procesdoel). Dan is er nog een droomdoel (ik wil de jongste partner ooit worden/wereldkampioen worden e.d.). Als je een doel wat minder ambitieus inzet zal je minder snel onderuit gaan; dus meer prestatie- en procesdoelen.

  6. Blijf bij je routine. Verander geen dingen in het proces. Op de dag zelf moet je varen op je routine en wil je niet overvallen worden door nieuwe of onverwachte dingen. Dus zelfde laptop, schoenen, vervoer, eten e.d.

  7. Bij incidenten (IT issues, herrie, lastige vragen) kan je twee afslagen nemen: nadenken over wat een ramp het is (en hoe oneerlijk etc!) of tegen jezelf zeggen: ‘dit is een incident en het kan gebeuren’. ‘Ik blijf bij wat ik behoor te doen: mijn kerntaak (bv. voordragen of luisteren of wat dan ook). Train jezelf om incidenten zo te benaderen.

  8. Voorafgaand aan de prestatie wil je geen afleiding. Luister naar je favoriete podcast, doe je favoriete meditatieoefening, zonder je af van personen of apparaten die je afleiden.

  9. Doe wat ademhalingsoefeningen. Bij stresssituaties raadt men aan om langer uit te ademen (bijv. vijf tellen in, en zes tellen uit) dan in te ademen. Men noemt dit hersencoherentie. Het lichaam re-set zichzelf: je vertelt je systeem als het ware dat het veilig is. Dat je goed bent voorbereid en dat er geen gevaar is te duchten.

Bronnen:

  • https://medium.com/swlh/digital-detox-the-greatest-escape-from-stress-e80aa80cdd52

  • Forbes, Failing To Prepare Is Preparing To Fail: How To Never Lose Again (21 maart 2018)

Robert de Wilde is een gecertificeerde loopbaancoach en business coach en mediator uit Amsterdam met 10+ jaar ervaring.

Dit artikel is het vierde van tien artikelen over Inspiratie en Prestatie voor juristen en verscheen eerder in mr-Online over Inspiratie en Prestatie. Zoek je een prestatiecoach of life coach voor stress of faalangst, stuur mij een bericht voor een gratis intake.

Vond je dit een goed artikel en wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en blogs meld je dan aan voor de nieuwsbrief.